Как да изберем подходящата дискова брана

2019-02-07 14:14:30

Перфектната обработка и подготовка на почвата са много важни, преди семената да бъдат засети, за да се гарантира висококачествен добив на култури. В това не се съмнява нито един фермер. Навременната и правилно организирана почвообработка подобряват условията на отглеждане на растенията, като се създава благоприятна обстановка за постъпването на хранителни вещества в орния хоризонт, както и на оптималните количества топлина и влага. С унищожаването на плевелната растителност се намаля вероятността от нападането на растенията от вредители и болести.

Реколтата и нейното качество до голяма степен зависят от това дали сме избрали правилно техниката за почвообработка.  В зависимост от почвено – климатичните условия на конкретния район, отглежданите култури и наличната материално – техническа база, фермерите прилагат различни технологии за почвообработка , като много от тях използват различни комбинации. Поради тази причина е много важно когато избираме земеделско оборудване, то да бъде подходящо за повече по вид работи. При избора трябва внимателно да се проучат характеристиките, предназначението и спецификата на работата на машината.

Въпреки обширния спектър на земеделски техники и технологии, фермерите все по – често провеждат почвообработката с една от основните машини – дискова брана . Браната може да се използва както за минимална, така и при традиционна обработка на почвата. Тя е предпочитана поради многото функции, които изпълнява – разрохква горния почвен слой, размесва почвата с растителните остатъци, които разрязва и наситнява, както и заорава торовете. С правилно подбрана дискова брана може да се влезе както в обработвана поле, така и в такова, което не е било обработвано с години.

Закупуването на дисковата брана е инвестиция в бъдещето и поради това е добре а се вземат под внимание някой особености:

Работна ширина
Колкото по – голяма е работната ширина, толкова е по – производителна, но не всички стопанства се нуждаят от максимално голяма такава.  При избора на дискова брана е важно да се вземе под внимание големината и формата на обработваемите площи, за да се натовари машината максимално и по – бързо да изплати вложените в нея средства.  Ако техниката е избрана неправилно, тя просто няма да работи с максималните си възможности. За стопанствата с площ над 15 000 дка са целесъобразни брани с работна ширина 13 – 15м.  За тези с площ между 10 000 и 15 000дка. се препоръчват брани с ширина от 8,8 до 10м. За стопанства с площ под 10 000 дка са подходящи браните с по – малка от 8 метра ширина, а за съвсем малките стопанства е по – добре да вземат машина под наем, тъй като ще бъдат необходими повече години, за да си възвърнат инвестицията. Най – популярни сред фермерите са тези от 9 до 10,6 м., които практически са подходящи за всички стопанства.

Разстояние между дисковете
Препоръчително е да се обърне внимание на характеристиките на работните органи - разстоянието между дисковете, диаметъра им и  тяхната дебелина.  Те оказват непосредствено влияние върху дълбочината на обработката и срока на живот на машината. Колкото е по – голям диаметърът , толкова на по – дълбоко може да работи дисковата брана, а от разстоянието между дисковете зависи качеството на обработката на различна дълбочина. Препоръчително е работната дълбочина да е от 10 до 15см. Така дисковете ще се припокриват взаимно. Колкото по – дълбока е почвообработката, на толкова по – голяма дълбочина през зимата попада влагата.

Дисковата брана трябва по цялата си работна дължина да обработва почвата на еднаква дълбочина, ако това не се случва, ще се наложи използването на допълнителни работни инструменти, за да се завърши почвообработката, което води до допълнителни разходи. Някой производители предлагат за разрешаването на този проблем разрохкваща лапа, която срязва необработения гребен по средата. Хубаво е да се избере такава машина, при която предния ред дискове са разположение с припокриване, което позволява качествено и равномерно да се обработи цялата повърхност с едно минаване.

Форма на лагерите

Друга особеност, способна съществено да удължи живота на машината, е формата на лагера на реда с дисковете. Когато дисковата брана работи на скорости от 10 до 12 км/час, постоянно е подложена на вибрационно – вертикални натоварвания, които се предават на лагерите. В традиционните конструкции, каналът за смазване, по който се подава смазката в лагера, преминава през гумена обвивка. Обвивката на корпуса на такъв лагер е еластична и му позволява да извършва ограничени движения, което води до повишено износване и периодично затлачване на смазочния канал. Съществуват различни, по – надеждни лагери. Те са конструирани така, че избягват възможността за задръстване, благодарение на твърдото им съединяване с лагера.

Колела

Трябва да се обърне внимание с какви колела е оборудвана дисковата брана – обикновени или сдвоени. Двете колега предполагат по – голяма опорна площ, по – малко налягане върху почвата и по – добра стабилност на машината. Предвид голямата тежест на браната, тандемните колела могат да осигурят по – висока устойчивост и равномерно проникване на дисковете по цялата работна ширина.

Сервизно обслужване – то е изключително важно, тъй като за безотказната и ефективната работа на машините им е необходимо повишено внимание.  Немалка част от стойността на притежаването на една машина, особено брана, са разходите за периодично гресиране, както и замяната на износените части. Тези разходи биха могли да се избегнат, ако се избере брана, в конструкцията на която в повечето шарнирни съединения са използвани свръхмолекулярни полимерни втулки. Те са произведени от износоустойчив материал, изключват триенето на метални части една в друга и не изисква смазка. Такива втулки са дълговечни при експлоатация и не изискват вложения за редовно смазване и замяна.

При избора на дискова брана е важно да се обърне внимание и на нейното поставяне. От тази гледна точка има две възможности – 4 точково засечено монтирани или дърпани отзад.

  • 3 точково монтираните брани дават възможност да се свържат безпроблемно към трактора. Те са лесни за транспортиране и съхранение. Могат да бъдат повдигани и понижавани и с тях се спестява много време за сглобяване на наземни вариации.
  • Дърпаните отзад брани се монтират

Изборът за закупуването на земеделски машини не е лесно, тъй като освен, че е значителна инвестиция е необходимо да се отдели и време, за да се избере това, което наистина би влязло в употреба. Въпреки това, закупуването на дискова брана е една инвестиция в бъдещето, тъй като тя се изплаща за сметка на универсалното приложение на машината, тъй като осигурява стабилна и качествена работа независимо от почвено – климатичните условия на района и технологията на почвообработката.

Днес на пазара се предлагат много дискови брани от различни модели и конструкции. Изборът на един или друг модел трябва да бъде съобразен със спецификата на конкретното стопанство, обемът на извършваната работа и условията на полето. Само тогава финансовите вложения в машината ще бъдат оправдани. Ние от Агротехники и КО ООД сме готови да Ви помогнем при избора на подходящата техника. На нашият сайт може да разгледате част от гамата брани, които предлагаме.

 

Източник: bgfermer.bg и razkazi.info