10 стъпки преди да купите машина втора ръка

2019-02-06 13:26:06

Кражбите на агро техника и инвентар с цел препродажба е практика в много страни

 

Когато става дума за престъпления в селскостопанската сфера, самите фермери имат една от най-важните роли за възпирането им. 


Преди закупуване на земеделска машина, уверете се, че сте проучили всичко за нея и сте оценили състоянието й.  Не бихте искали да си навлечете проблеми със закона и най-малкото да загубите машината, за която сте дали солидна сума. 


Всеки иска да направи изгодна сделка. Ако цената е доста по - ниска от пазарната стойност на селскостопанската машина или друг инвентар, това е предупредителен знак и трябва да обърнете внимание. По всяка вероятност нещо не е наред.


Ако закупите открадната машина или част от селскостопанско оборудване, вероятността да бъдете посетени от полицията е доста голяма. Това би могло да означава, че ще загубите трактора или сеялката, за която сте платили немалко пари. 

 

Когато купувате големи машини – трактори и пикапи например, използвайте следните 10 стъпки, за да се уверите, че сделката, която ще сключите, е законна и рентабилна. 

 


1/ Проверете цената на машината, която планирате да купите. Сравнете ценовите оферти на пазара. Ако цената е по - ниска от всички други, това трябва да ви направи по-подозрителни. 


2/ Проверете дали продавачът разполага с валиден телефонен номер. Посетете офиса му на място. Никога не се съгласявайте на срещи, организирани на паркинг или пък някъде из града. 


3/ Направете пълен преглед на машината и тестово каране. 


4/ Ако имате някакви съмнения, задръжте за известно време вземането на решение. Проучете допълнително търговеца и машината.   


5/ Проверете детайлите – регистрационните номера на машината, на шасито и др.  


6/ Купувайте само от утвърден и надежден търговец.


7/ Проверете годината на производство. Тя трябва да е щампирана на кабината и стъклото, а също така и в близост до двигателя. 


8/ Търговецът, който ви продава машината, трябва да ви вдъхва доверие. Ако купувате инвентар от друг земеделски производител или частно лице, поискайте лична карта и регистрацията и документите на машината. 


9/ Уверете се, че фактурата, която получавате, съдържа реални данни. 


10/ Не купувайте селскостопански машини от непознати. 

 

 Може да заповядате в офисите на Агротехники и Ко ООД, за да направите възможно най – изгодната сделка за Вас. Ние с удоволствие ще Ви помогнем с избора и ще Ви предоставим цялата законова документация.